Behandling av ull

vaske og behandle ull

Hvordan behandle ull riktig?

Vi gir deg oppskriften på hvordan du behandler ullplaggene dine slik at de holder seg pene lenge.

  • Bruk alltid spesialmiddel for ull.  Vi anbefaler På Stell Ullvask som er effektiv, skånsom og drøy i bruk, økologisk, laget av naturlige oljer og er miljøsertifisert. Her kan du lese mer om hva miljøsertifiseringen betyr.
  • Sentrifuger til slutt – også om du velger å vaske for hånd.
  • Fjern flekker med På Stell Sitronsåpe før vask.
  • Ikke vask for ofte – ofte trengs bare litt lufting.
  • Dersom plaggene er for små eller i feil fasong – strekk etter vask med jevne og bestemte bevegelser til riktig fasong/størrelse.
  • Ikke fyll maskinen for full (lavere belastning på ullprogram).  Vi anbefaler 1 spiseskje På Stell Ullvask til 1/2 maskin.
  • Eventuelle nupper kan fjernes med nuppekam.
  • Damp gjerne fine ullplagg
  • Har du behov for desinfisering av ull, småkok i 10 minutter på plate i rent vann.  Pass på at plagget ligger HELT stille.  Ingen røring med andre ord

Hånd- eller maskinvask?

Ull- og håndvaskprogrammene på dagens maskiner er like skånsomme som å håndvaske. I slike programmer får plaggene perfekt temperatur, bevegelse og sentrifugering. Bruk På Stell Ullvask enten du vasker for hånd eller i maskin. På Stell Ullvask bevarer fargene, også den naturlige ullhvite, er skånsom mot ullplaggene dine og gjør dem ekstra myke og gode.

Vask alltid ullplagg før bruk. Ull er proteinfiber og gjennomgår mye i produksjonsprosessen. Når du vasker ullen lukkes fibrene og gjør at ullplagget tåler mer.

Hvordan fjerne flekker på ull?

På Stell Sitronsåpe er effektiv og skånsom mot ullplaggene dine.  Legg plagget i litt lunkent vann og gni forsiktig med såpen på flekken.  Er flekken vanskelig å få vekk, la plagget bli liggende i vann etter at du har gnidd inn såpen.  Det kan variere hvor lenge du må la plagget ligge. Prøv deg frem – nye flekker forsvinner raskere enn gamle flekker.  Vask deretter plagget som vanlig i maskin med På Stell Ullvask.

Hvordan skal ull tørkes? 

Ull skal sentrifugeres og henges opp.  Har du ikke sentrifuge bør du klemme vannet forsiktig ut og ikke vri, rulle det i håndkle eller tørke flatt.  Hvis du velger å håndvaske selv fremfor å bruke vaskemaskinen, anbefales sentrifugering i maskinen etter vask.

Hvorfor blir det nupper på ullplagget og hvordan skal det fjernes?

Ull skal kun vaskes sammen med ull. Andre typer tekstiler i vasken kan være årsaken til at ullplaggene dine får nupper. Du kan også oppleve å få nupper på et ullplagg som brukes i direkte kontakt med andre plagg i syntetiske fibre. Sjekk alltid hva ullplagget inneholder når du kjøper det. Er det en blanding som inneholder nylon er det stor sjanse for at det fort kommer mye nupper.

Nupper kan du fjerne med en nuppekam som du får i en garn- eller stoffbutikk. Ikke bruk teip eller børste da dette vil få ullfibrene til å sprike mer enn nødvendig. Damp gjerne ullplagget ditt etterpå så ullen får tilbake sin naturlige glans.

Hvorfor har ullplagget endret fasong?

Det kan enten skyldes at du har brukt feil vaskemiddel eller vasket det for ofte.  Dersom et plagg er dryppende vått og dermed tungt, vil det lett dra seg ut av fasong ved tørking på kleshenger.  For lite sentrifugering kan også skape problemer.  Ikke tørk ulltøy på kleshengere med mindre det er av den lette typen.

Hvis plagget har krympet kan du fint prøve å dra det ut igjen.  I fuktig tilstand kan plaggene strekkes i fasong.